Verschil tussen koudschuim en traagschuim?

Wij bieden zowel koudschuim matrassen als traagschuim matrassen aan in onze webwinkel. Maar wat zijn nou de verschillen tussen beide soorten matrassen? Deze pagina gaat in op de meest belangrijke verschillen tussen koudschuim en traagschuim matrassen.

Koudschuim versus traagschuim

koudschuim

Koudschuim matrassen ontlenen hun naam aan de manier van produceren: het schuim wordt in koude vormmallen gegoten. Dit wordt ‘cold cure moulding’ genoemd. Het koudschuim wordt gemaakt van polyurethaan. Dit heeft een extra grote duurzaamheid en veerkracht. Matrassen die gemaakt zijn van koudschuim worden ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd.

Traagschuim wordt in tegenstelling tot koudschuim gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Hierdoor wordt traagschuim zachter wanneer het in contact komt met lichaamswarmte en onder invloed van lichaamsgewicht. Traagschuim matrassen hebben veel verschillende namen: NASA schuim, memoryfoam, slow motion foam en lazy foam.

Visualisatie van het indrukken van traagschuim

Koudschuim, Pantera® koudschuim en Traagschuim matrassen

De voordelen van koudschuim

Hieronder de vele voordelen van koudschuim matrassen.

  • Koudschuim matrassen hebben een hoge conformiteit. Dit betekent dat het zich gemakkelijk aanpast naar de vormen van uw lichaam. Hierdoor kunnen spieren en pezen ontspannen en is de bloedcirculatie optimaal.
  • Dankzij de opengewerkte celstructuur van het koudschuim heeft het matras een uitstekende ventilatie en luchtcirculatie.
  • Een ander voordeel is dat koudschuim geen geur afgeeft en van nature allergievrij is.
  • Bij koudschuim matrassen is er geen of amper sprake van kuilvorming.
  • Koudschuim matrassen en zeker Pantera® koudschuim matrassen hebben een zeer lange levensduur.

 

De voordelen van traagschuim

Hieronder de voordelen van traagschuim matrassen:

  • Doordat het traagschuim zich naar de contouren van het lichaam vormt, voelt het bijna vloeibaar aan. Uw lichaam wordt daarom goed ondersteund zonder drukpunten. Traagschuim matrassen staan ook bekend als drukverlagende matrassen.
  • Het risico van doorliggen, wanneer het matras lange perioden achtereen intensief gebruikt wordt, is kleiner. Hierdoor zijn traagschuim matrassen geschikt voor mensen met gewricht- of rugklachten.

 

Tips voor koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen zijn ten opzichte van polyether matrassen iets duurder, maar door de lange levensduur en het royale comfort van koudschuim matrassen, adviseren wij om te investeren in een koudschuim matras in plaats van een polyether matras. Zeker bij dagelijks gebruik. Wilt u het beste koudschuim dat er is, kies dan voor Pantera® koudschuim!

Tips voor traagschuim matrassen

Het is verstandig om rekening te houden met het feit dat traagschuim beïnvloed wordt door temperatuur. In koude winternachten kan het matras wat langer koel en stijf aanvoelen en in de zomermaanden juist wat te soepel. Daarom raden wij een gemiddelde slaapkamertemperatuur aan. De meeste bekende traagschuim matrassen zijn Tempur® en M line matrassen.

Belangrijk om te weten

Belangrijk om te weten is dat een traagschuim matras nooit in zijn geheel uit traagschuim bestaat. Vaak is alléén het bovenlaagje gemaakt van een paar centimeter traagschuim. Dit in tegenstelling tot koudschuim matrassen, hierbij is de hele kern opgebouwd uit koudschuim.