100% natuurlijke matrassen

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina


100% natuurlatex matrassen

100% latex óf 100% natuurlijke latex

Er wordt op internet veel geadverteerd met matrassen die zijn vervaardigd van 100% natuurlijke latex. Dit is een verwarrend concept omdat er vaak niet duidelijk wordt vermeld waar de 100% op teruggrijpt. Een natuurlatexmatras is het meest uitzonderlijke type latexmatras verkrijgbaar. Dit komt door de manier waarop het wordt gemaakt. Een natuurlatexmatras wordt gemaakt met natuurlijke rubbermelk. Deze wordt gewonnen uit de Hevea Brasiliensis, de rubberboom die voorkomt in Zuid-Oost- Azië.

De plaatselijke bevolking die werkzaam is op de rubberboomplantages weet precies hoe ze de boom op een juiste manier moet behandelen zonder dat deze afsterft. Waar vroeger vaak de boom nog werd omgezaagd om zo uit het binnenste de rubbermelk te winnen, worden er tegenwoordig voorzichtig kleine inkepingen in de schors gemaakt. Hier stroomt de rubbermelk vervolgens langzaam uit. Dit sap kan echter slechts één keer in de acht jaar worden gewonnen. Al met al maakt het dat de productie van een 100% natuurlijk latexmatras een zeer arbeidsintensief en kostbaar gebeuren is.

Verwarrende regelgeving

Opvallend is hier dat volgens de Europese regels een latexmatras al de titel ‘100% natuurlatex matras’ genoemd mag worden bij gebruik van minimaal 40% natuurlijke latex. In Zwitserland ligt dit getal een stuk hoger, zo rond de 85%, maar ook hier is het vreemd dat iets de aanduiding ‘100%’ mag krijgen als dit feitelijk onjuist is. De rest van de latex is bij dit soort matrassen vervaardigd op een synthetische manier en van mindere kwaliteit.

Het verschil

Natuurlijk latex is poreuzer dan synthetische latex en bezit daarom ook betere klimaateigenschappen. Dat wil zeggen: beter ademend vermogen, betere vochtafvoer en verhoogde hygiëne. Ook heeft natuurlijke latex een hogere puntelasticiteit en zorgt het voor een betere ondersteuning. Synthetisch vervaardigde latex is slechts een middel om hardheid aan het matras mee te geven.

Om die reden is het van groot belang dat u als consument precies weet hoe groot het percentage natuurlijke latex in een matras precies is. Laat u hier altijd goed over voorlichten door de desbetreffende verkoper.

Vulstoffen

Volgend punt van aandacht bij de aanschaf van een latexmatras is het verschil tussen een ‘latex matras’ en een ‘100% latex matras’. Dit zit hem in het gebruik van vulstoffen. Als een latexmatras niet van 100% latex is gemaakt is de kans groot dat er gebruik is gemaakt van vulstoffen. Dit zijn materialen van wisselende kwaliteit die de ondersteuning, levensduur en het hygiëne van het matras niet ten goede komen.

Let op (!)

Er zijn verkopers op de markt die 100% natuurlijke latex aanbieden voor zeer lage prijzen. Dit lijkt misschien gunstig, maar na het lezen van bovenstaande informatie weet u dat dit nauwelijks mogelijk is. Enkel al het proces van het winnen van de grondstof voor het matras is kostbaar, zowel in tijd als geld. Het is simpelweg niet mogelijk om voor een zeer goedkope prijs een 100% natuurlijk latexmatras aan te bieden. Laat u altijd goed voorlichten over de gebruikte latexsoorten, en raadpleeg bij twijfel altijd een externe partij, alvorens u overgaat tot de koop van een latexmatras.

Dunlop- of Talalaymethode?

Latex kent twee verschillende productiemethodes; respectievelijk de Dunlopmethode en de Talalaymethode. Het meest opvallende verschil tussen de twee methodes is dat het Talalay productieproces de opencelligheid van HR-koudschuim wordt nagebootst. Dit resulteert in betere klimaateigenschappen voor de Talalay Latex. Concreet betekent dit een beter ademend vermogen en een optimale vochtafvoer. Als u het vaak te warm heeft in bed en snel transpireert is het beter om voor een Talalay Latex matras te kiezen, aangezien de Dunlopmethode een matras met verminderde klimaateigenschappen produceert. Als u hier geen last van heeft is de aanschaf van een (doorgaans) duurder Talalay matras overbodig. Op het gebied van ondersteuning en puntelasticiteit zijn er nauwelijks verschillen aan te wijzen, al is dit echter alleen het geval als er tijdens de Dunlopmethode met een zeer hoog percentage natuurlijke latex wordt gewerkt. Daarom is het nogmaals van groot belang dat u zich goed laat informeren over de verschillende bestanddelen in een latexmatras.

Certificatie, keurmerken en kwaliteitscontroles

De latexmatrassen die we aanbieden op Matras Factory zijn grotendeels vervaardigd uit 100% natuurlijke latex. Als dit het geval is staat er een keurmerk bij met de tekst ‘100% natural product’. Staat dit keurmerk er niet bij dan is er deels gebruikt gemaakt van synthetische latex in combinatie met natuurlijke latex. Alle latex is allergievrij volgens de Öko-Tex certificatie, zijn FKT medisch getest en beschikken over het Euro-Latex certificaat. Dit laatste certificaat is belangrijk, aangezien dit controleert of de aangegeven specificaties (dus hoeveel % natuurlijke latex er in zit) daadwerkelijk kloppen.

Omdat latex een natuurproduct is sterven bacteriën en schimmels af, zoals bewezen in het Morton Thiokol 87-304 rapport. Ook is latex van nature zeer geschikt voor de verwerking in matrassen: het materiaal is ontzettend puntelastisch, wat maakt dat het erg soepel, zacht en buigbaar is. Ook geeft latex een zeer goede tegendruk, waardoor je als gebruiker niet te ver wegzakt in het matras.

Global Organic Textile Standard (GOTS) keurmerk

GOTS is hét internationale keurmerk voor biologisch textiel. De matrashoes voor 100% natuurlijke Talalay® Latex matrassen en toppers zijn voorzien van het Global Organic Textile Standard (GOTS) keurmerk. De kussenshoes van ons 100% natuurlijke Talalay® Latex matras bezit tevens het GOTS keurmerk. Tenslotte is het 100% natuurlijk BioWool dekbed GOTS gecertificeerd.

Garanties van GOTS keurmerk

Het GOTS keurmerk garandeert milieuvriendelijke textielproductie. GOTS gecertificeerd textiel zijn verplicht om een duurzaamheidsplan te ontwikkelen. Binnen dit duurzaamheidsplan staan waterverbruik, energieverbruik en afvalbeheer centraal. Daarnaast zijn criteria voor de maximale emissienormen voor water bij de productie van GOTS textiel.

Tevens zijn er criteria vastgesteld voor krimpbestendigheid bij het wassen en drogen van een GOTS textiel. Er gelden ook strenge normen voor de kleurvastheid van GOTS textiel bij transpiratie, wassen, nat en droog wrijven en blootstelling aan licht. Deze normen en criteria zijn gebaseerd op de regels van het International Standards Organisation (ISO).

Daarnaast garandeert het GOTS keurmerk dat er géén schadelijke stoffen worden gebruikt tijdens de productie.

Tenslotte waarborgt GOTS sociaal verantwoorde arbeidsomstandigheden binnen de textielverwerking. De sociale criteria voor textielverwerking omvatten onder andere de volgende speerpunten:

  • Verbod op dwangarbeid
  • Veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden
  • Verbod op kinderarbeid, fysieke mishandeling, discriminatie en andere vormen van intimidatie
  • Vakbondsvrijheid
  • Recht op collectief overleg
  • Lonen en werkuren voldoen aan de nationale wettelijke vereisten

GOTS keurmerk heeft 2 varianten

Er zijn 2 varianten van het GOTS keurmerk:

  1. GOTS-label (+95%) biologische textielvezels : Textiel met dit label bestaat voor meer dan 95% uit biologisch textielvezel.
  2. GOTS-label x% biologische textielvezel: Het textiel met dit label bestaat voor minimaal 70% uit biologisch textiel. Dit label wordt toegekend aan GOTS textiel dat tussen de 70% à 95% bestaat uit biologisch textiel. Op dit type label wordt het percentage biologisch textiel weergegeven.

Wanneer er geen percentage wordt gegeven op het GOTS label, is het textiel GOTS +95% gecertificeerd. Onder het GOTS keurmerk staat bij een +95% GOTS-textiel “Organic”.

Tot slot nog enkele aandachtspunten met betrekking tot latexmatrassen

  • Heeft u last van allergieën? Dan is een latexmatras uitstekend geschikt voor u. Latex beschikt van nature over een anti-bacteriële functie, is schimmel- en huisstofmijtwerend. Let er hierbij op dat hoe hoger het aandeel natuurlijke latex, hoe beter u beschermt bent.
  • Reguliere latex vervaardigd middels de Dunlopmethode en een hoog aandeel synthetische latex houdt warmte langer vast dan varianten waarbij gebruik is gemaakt van meer natuurlijke latex. Dit heeft tot gevolg dat het matras sneller warm en klam zal aanvoelen, zeker bij gevoeligheid voor warmte, of als u veel neigt te transpireren. Mocht u toch kiezen voor een matras met een hoog aandeel synthetische latex, gebruik dan dit matras in combinatie met een goed ventilerende bedbodem. Dit kan namelijk enkele van de wat mindere klimaateigenschappen neutraliseren.
  • Let bij de aankoop van een latexmatras altijd op de daadwerkelijk gebruikte materialen. Let op het Euro-Latex certificaat, dat de juistheid van de aangegeven materialen controleert. Laat u niet misleiden door kreten als ‘100% natuurlijke latex’ tegen een kleine prijs, maar controleer zelf altijd de echtheid van deze boodschap.

Meest verkochte matrassen




Search engine powered by ElasticSuite