Waarom kwijlen mensen in hun slaap?

kwijlen tijdens slapen

Er zijn veel mensen die kwijlen in hun slaap. Het komt ook vaak voor dat mensen al kwijlend in slaap vallen. Er zijn een hoop redenen waarom mensen kwijlen in hun slaap. Een groot deel van de oorzaken is onschadelijk. Echter kan de oorzaak van het nachtelijks kwijlen soms ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid.

4 top redenen waarom mensen kwijlen in hun slaap

Zoals eerder al gezegd zijn er een hoop redenen waarop mensen kwijlen tijdens het slapen. Hieronder nemen we de 4 voornaamste oorzaken van nachtelijk kwijlen met uw door:

kwijlen door verstopte neus

1. verstopte neus

De verstopte neus is de meest voorkomende oorzaak van kwijlen tijdens het slapen. Wanneer uw neus verstopt is gaat u tijdens het slapen door uw mond ademen. Als u met uw mond open ligt is het lastiger om te slikken en blijft uw speeksel ophopen. Na verloop van tijd loopt dit speeksel dus uit uw mond. Het gevolg hiervan is een bekwijlt hoofdkussen.

2. maagklachten

Wat u ’s avonds eet kan ook invloed hebben op het nachtelijk kwijlen. Zo kan er  branden maagzuur optreden maar u kan ook last krijgen van de gastro-oesofageale refluxziekte. Deze ziekte wordt afgekort als GORD. Bij deze refluxziekte stroomt de zure maaginhoud terug de slokdarm in. Hierdoor raakt het slijmvlies van uw slokdarm geïrriteerd. Uw mond zal vervolgens steeds meer speeksel produceren om te proberen het irriterende middel weg te spoelen. Al het speeksel hoopt zich op waardoor u uiteindelijk gaat kwijlt tijdens het slapen.

3. medicijnen

Wanneer u medicatie gebruikt die u helpt om in slaap te vallen is de kans groot dat u hierdoor kwijlt in uw slaap. Wanneer u eenmaal in slaap bent door deze medicatie hebben uw spieren de neiging om te ontspannen. Hierdoor loopt kwijl gemakkelijker uw mond uit. Ook medicatie ter behandeling van depressie, psychiatrische stoornissen en de ziekte van Alzheimer kunnen de aanmaak van speeksel verhogen. Uw medicatiegebruik kan de kans op kwijlen tijdens het slapen dus vergroten.

4. slaapapneu

Slaapapneu is een potentieel ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en begint . Als u hard snurkt en je moe voelt, zelfs na een hele nacht geslapen te hebben, kan het zijn dat u een slaapapneu hebt. Bij een slaapapneu snurkt u hard met uw mond open waardoor u sneller kwijlt. Maar een slaapapneu kan voor andere vervelende problemen zorgen zoals diabetes en  hartaandoeningen.

Hoe kunt u stoppen met kwijlen?

medicatie tegen allegie

Er zijn een aantal manieren om het kwijlen tijdens het slapen te verminderen of zelfs te voorkomen:

  • Als u last heeft van allergieën of een verstopte neus zijn er vele remedies die u kunt gebruiken om uw neus te openen. Met deze veilige en vrij verkrijgbare oplossingen kunt u weer eenvoudig adem halen door uw neus.
  • Er zijn ook medicijnen die u kunt gebruiken wanneer u last heeft van brandend maagzuur. Raadpleeg voor GORD medicatie uw huisarts.
  • Overleg met uw huisarts wanneer u denkt dat u last heeft van een slaapapneu. Uw arts kan vervolgens een CPAP-apparaat. Het masker van dit apparaat helpt u ’s nachts beter slapen en vermindert het kwijlen.
  • Zure terugvloeiing kan worden voorkomen door met uw hoofd iets hoger te liggen. Daarnaast helpt dit snurken en kwijlen verminderen.