Slaapknuffelen

Waarom slapen in Spandex best logisch is

Als we het hebben over pyjama’s, dan denk je toch al gauw aan wijdvallende, comfortabele kleding. Toch geeft een stijgend aantal mensen de voorkeur aan strakker zittende kleding zoals spandex shirts en yoga-pants om de nacht in door te brengen. En er is een goede verklaring voor: druk op de huid kan stressgevoelens verlichten.

De therapeutische waarde van diepe druk, een synthetische knuffel, is zeker geen nieuwe ontwikkeling of ontdekking. Als iemand iets stressvols heeft ervaren wordt er door ambulancepersoneel vaak een zwaartedeken gebruikt. Dat is een dikke, warme deken die prikkels van buitenaf weet te verminderen. Maar nu is deze gedachtegang mainstream geworden. De zenuwachtige, slaapbehoevende menigte krult zich op onder de dikke, warme dekens.

Als student bedacht Temple Grandin de ‘knuffelmachine’, in feite niets meer dan een doos met kussens die een gelijke druk uitoefent op het lichaam. Grandin, voorvechter voor de rechten van mensen met autisme, en zelf óók op het spectrum, gebruikte haar eigen ervaringen, en die ze waarnam in het dierenrrijk om haar knuffelmachine te maken.


Platknuffelen

Als kind had Grandin vaak behoefte aan de sensatie dat er druk werd uitgeoefend op haar huid. Toch vond ze het verschrikkelijk als iemand haar aanraakte en probeerde te knuffelen. Overgevoeligheid voor aanrakingen is één van de terugkerende ‘klachten’ voor mensen met autisme. Op de boerderij van haar tante merkte Grandin dat stieren vaak kalmer werden als ze in een kleine, stalen kooi werden gestopt. Met dit idee in haar hoofd probeerde ze een product te ontwerpen dat hetzelfde effect zou kunnen bereiken, zonder dat hier menselijke aanraking bij kwam kijken. Later in haar carrière gebruikte Grandin dezelfde soort observaties om humanere manieren van slachten te ontwikkelen.

Grandins werk lag aan de basis voor verschillende therapeutische tools voor zenuw- en angstverlichting bij dieren en mensen. Zo werden de zogeheten ‘thundershirts’ bedacht. Dit zijn spandex vesten voor honden die dicht op de huid zitten. De vesten zorgen er voor dat honden zich rustiger voelen, en minder snel angstig zijn. De vesten worden veel gebruikt rondom stressvolle situaties, bijvoorbeeld bij de politie, maar ook rond oud en nieuw.

Zware dekens voor het slapen

Tegenwoordig wordt deze kennis dus ook veelvoudig gebruikt om lekker te kunnen slapen. Als je ’s nachts de slaap niet kunt vatten, maar niet kampt met een gediagnostiseerde ziekte, is dit een ideale manier om sneller in slaap te vallen. De bedrijven die de dekens verkopen maken gebruik van het ‘knuffelaspect’ van deze dekens. Zo wordt er door fabrikanten geadverteerd met teksten als ‘Best hug Ever’, en ‘Hug yourself to sleep’. Dus: als je ooit een keer niet kan slapen, geen nood. Pak gewoon een extra dekentje er bij, en binnen no-time lig jij lekker te ronken.

WIJ MAKEN UW NACHTEN!