Hoeveel uur slaap heb je nodig per leeftijd?

Hoeveel uur slaap is voldoende op mijn leeftijd?

Slaap is op elke leeftijd onwijs belangrijk voor je fysieke én mentale gezondheid. Maar de hoeveelheid slaap die noodzakelijk is per levensfase verschilt sterk. Wanneer je de ideale hoeveelheid slaap per leeftijdscategorie weet, kan dit bijdragen aan een betere gezondheid. Met de juiste hoeveelheid slaap kan je voor jezelf en voor je vrienden en familie zorgen.

Hoeveel slaap heb ik nodig?

 Er zijn veel mensen die zich afvragen “hoeveel slaap heb ik nodig?”. We hebben de gewenst hoeveelheid slaap per leeftijdscategorie voor u opgezocht. Dit slaapadvies is gebaseerd op onderzoek van de National Sleep Foundation’s.

Hoeveel uur slaap een pasgeboren baby nodig heeft: 16-18 uur Aantal slaapuren pasgeboren baby

Een pasgeboren baby (0-3 maanden) heeft natuurlijk de meeste uren slaap nodig. Het slaapritme van een pasgeboren baby is vaak onvoorspelbaar zijn. De vele uren slaap worden afgewisseld met ‘wakkere periodes’ van 1 tot 3 uur. De slaapmomenten kunnen een paar minuten tot velen uren duren. Daarnaast bestaat de slaap van een pasgeboren baby voor ongeveer de helft uit rapid eye movement (REM) slaap. Tijdens de REM slaap droomt de pasgeboren baby. De exacte functie van REM slaap is niet bekend, wel weten we dat REM slaap helpt bij het verweken informatie de gedurende de dag is ontvangen.

Hoeveel uur slaap een zuigeling nodig heeft: 12-16 uur Aantal slaapuren pasgeboren baby

Naarmate een baby ouder wordt neemt het benodigde aantal slaapuren geleidelijk af. Een zuigeling (4-11 maanden) heeft gemiddeld 12 tot 16 uur slaap per dag nodig. Gedurende de dag doen zuigelingen veel dutjes van 30 minuten à 2 uur.

Tijdens de zuigelingfase ontwikkeld het circadiaan ritme zich. Bij ongeveer 6 maanden hebben de meeste zuigelingen een vast slaap-waakritme. Rond 9 maanden slaapt gemiddeld 75% van de zuigelingen ongestoord de nacht door dankzij de ontwikkelingen van het circadiaan ritme.

Hoeveel uur slaap een dreumes nodig heeft: 11-14 uur Aantal slaapuren dreumes

Een dreumes (1-2 jaar) heeft 11 tot 14 uur slaap nodig per dag, inclusief een dagelijks dutje van ongeveer 1 uur. De toename van sociale-, cognitieve- en motorische vaardigheden kunnen de slaap verstoren. Daarnaast kan de ontwikkeling van de verbeelding zorgen voor slaapproblemen. In de dreumesfase komt het veel voor dat de dreumes (nog) niet naar bed wil en last heeft van nachtmerries. Met behulp van goede slaapgewoontes kunnen deze problemen worden voorkomen of verholpen. Denk hierbij aan vaste slaapuren, een goede slaapomgeving en zelfstandig inslapen (zonder aanwezigheid van de ouders).

Hoeveel uur slaap een peuter-kleuter nodig heeft: 11-13 uur Aantal slaapuren peuter en kleuter

In de peuter- en kleuterjaren (3-5 jaar) is er 11 tot 13 uur slaap per nacht nodig. Een dutjes is niet meer nodig wanneer het 5e levensjaar wordt bereikt.

Omdat de verbeelding zich in deze levensfase verder ontwikkeld komen angst voor de nacht, nachtmerries, slaappaniekaanvallen en slaapwandelen in deze jaren veel voor. Vaak nemen deze slaapproblemen ook weer af naarmate de peuter of kleuter ouder wordt.

Hoeveel uur slaap een schoolkind nodig heeft: 9-11 uur Aantal slaapuren schoolkind

Een schoolkind (6-13 jaar) heeft gemiddeld 9 tot 11 uur slaap per nacht nodig. Verplichtingen en verwachtingen van school, sport en andere buitenschoolse activiteiten kunnen het lastig maken om voldoende uren te slapen. Daarnaast kunnen tv, elektronische apparaten en het internet de slaap verstoren.

Het is belangrijk dat er voor schoolkinderen goede slaapgewoontes worden gevormd. Denk hierbij aan het beperken van afleiding vlak voor bedtijd en een vroege bedtijd rond 18:00 à 20:00 uur.

 Hoeveel uur slaap een puber nodig heeft: 8-10 uur Aantal slaapuren puber

Pubers (14-17) hebben gemiddeld 8 tot 10 uur slaap per nacht nodig. In deze levensfase kan het erg lastig zijn om voldoende slaapuren te maken omdat de ‘lichaamsklok’ van een puber verandert. Hierdoor hebben pubers de neiging om laat naar bed te gaan. Eigenlijk moeten pubers vervolgens uitslapen, maar dit is meestal niet mogelijk door het rooster van de middelbare school.

Hoeveel uur slaap een volwassenen nodig heeft: 7-9 uur Aantal slaapuren volwassenen

Hoeveel uur slaap heeft een volwassenen dan nodig? Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden ’s nachts sneller wakker. Daarnaast hebben volwassenen veel minder vaak een lucide droom. Dit is een droom waarin je bewust bent van het feit dat je droomt. Kinderen hebben relatief gezien vaker een lucide droom.  

Hoeveel uur slaap een 65plusser nodig heeft: 7-8 uur Aantal slaapuren 65plusser

Een 65plusser heeft gemiddeld 7 tot 8 uur slaap nodig. Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je dus nodig hebt.