Gewicht voor verzwaringsdeken kiezen

Bent u van plan om een verzwaringsdeken te kopen? De zwaartedeken is enorm populair geworden in Nederland. De deken die is gevuld met “zware” kralen geeft het gevoel dat u wordt geknuffeld wanneer u naar bed gaat. De deken zorgt ervoor dat u sneller inslaapt en ook nog eens dieper slaapt. Maar welke gewichtsklasse moet u precies kiezen voor uw verzwaringsdeken?

verzwaringsdeken op bed

Gewichtsklasse aansluiten op uw gewicht

Hoeveel de zwaartedeken het beste voor u kan wegen is afhankelijk van uw gewicht. Doorgaans worden de volgende gewichtsklassen gebruikt:

  • Lichaamsgewicht 50 tot 60 kg: deken 6 kg
  • Lichaamsgewicht 61 tot 70 kg: deken 7 kg
  • Lichaamsgewicht 71 tot 80 kg: deken 8 kg
  • Lichaamsgewicht 81 tot 90 kg: deken 9 kg
  • Lichaamsgewicht vanaf 91 kg: deken 10 kg

De vuistregel bij verzwaringsdeken

Vindt u het lastig om het juiste gewicht te kiezen voor uw verzwaringsdeken? Gebruik dan de 10 procent-regel. Neem 10 procent van uw lichaamsgewicht om tot het juiste gewicht te komen voor uw verzwaringsdeken. Weest voorzichtig dat u niet kiest voor een te hoog gewicht. Wanneer de deken te zwaar is geeft het te veel tegendruk.

Aandachtspunten bij gewicht kiezen

Let er op dat u nooit voor een verzwaringsdeken van een te hoog gewicht kiest. Dit geldt vooral voor kinderen en mensen met sensorische integratiestoornissen, ademhalingsproblemen, bloedsomloop problemen, reuma en/of artrose. Daarnaast is het van belang dat u niet voor een te grote verzwaringsdeken kiest.

Hoofd en nek horen niét onder de verzwaringsdeken te liggen. Daarnaast is het van belang dat u ten alle tijden gemakkelijk adem kan halen en u niet het gevoel heeft dat u wordt geplet.

Twijfelt u over het gebruik van een zwaartedeken? Neem dan eerst contact op met uw huisarts om de mogelijkheid te bespreken. Wees ten alle tijden voorzichtig wanneer u last heeft van ziekte of aandoening.