De Somnox slaaprobot

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 44% van de Nederlandse bevolking lijdt aan slapeloosheid, en dit getal lijkt alleen maar toe te nemen. De huidige oplossingen bestaan vooralsnog uit slaappillen, die op hun beurt het slaapritme op lange termijn ernstig verstoren. ‘Dit kan zo niet langer’, is wat 4 slimme Nederlandse techneuten moeten hebben gedacht.

Slaaprobot in plaats van slaap medicatie

Robots zetten auto’s in elkaar, kunnen stofzuigen, doen de afwas en zorgen er voor dat we 24 uur per dag met elkaar in contact staan. Maar wat moet je doen als je ‘s nachts niet kan slapen, en ook niemand hebt om lekker mee te knuffelen, meedeinend op de ademhaling van de ander, om zo in slaap te vallen? Over die vraag hebben 4 jonge Nederlandse jongens zich gebogen, tot ze met een wel erg inventieve oplossing kwamen: Somnox, de slaaprobot.

Stijn, Job, Julian en Wouter van Somnox ontwikkelden de slaaprobot met de volgende cijfers in het achterhoofd: 12% van alle mensen in Nederland gebruikt slaappillen om in slaap te komen. De kosten hiervan lopen op tot een grove €53,828,640 per jaar. Het gevolg van het gebruik van de slaappillen is dat men op langere termijn steeds slechter gaat slapen, want slaappillen zijn immers niet een gezonde, blijvende oplossing, maar meer een pleister op een gapende wond. Werknemers melden zich vaker ziek, omdat ze lijden aan een chronisch slaaptekort. Dit levert op zijn beurt weer een grote kostenpost van maar liefst 4,5 biljoen euro op voor de Nederlandse economie. Tot Somnox op de markt kwam, waren er alleen nog maar medische oplossingen bedacht voor het toenemende slaapprobleem.Knuffelen en ontspannende slaap melodieën

De slaaprobot ziet er uit als een grote, capsulevormige kussen. Als gebruiker kun je Somnox meenemen in bed, en er mee knuffelen, wat op zich al erg prettig is natuurlijk, maar de robot doet nog meer. Zo kan het de ademenhaling van een mens simuleren, en past zich automatisch aan jouw ademhaling aan. Hier wordt je als slaper lekker rustig van, en wekt de indruk dat je niet alleen in bed ligt. Somnox weet daarnaast ook in welke slaapfase je je bevindt. De gegevens die verzameld worden kun je de volgende dag via een app aflezen op het schermpje van je telefoon, zodra je wakker wordt. De kussen is ondanks alle slimme technologie die er in is gestopt voorzien van genoeg zachtheid, zodat je er de hele nacht mee kunt knuffelen. De hoes is ontwikkeld door Auping, een bekende producent van matrassen.

Als je ondanks het rustgevende ritme van de ademende kussen nog steeds moeite hebt om in slaap te vallen, kun je de robot opdragen om je in slaap te wiegen met een ontspannen melodie, net alsof je in slaap wordt gezongen door je moeder. Ook kan de slimme kussen je een verhaaltje vertellen voor het slapengaan, wat wil je nog meer? Vervolgens kun je de volgende ochtend wakker worden met je favoriete liedje. Als je van nature moeite hebt om wakker te worden met een wekker, kan de Somnox je op een meer natuurlijke manier wekken. Door gebruik te maken van (nep) zonlicht kun je comfortabel en natuurlijk wakker worden. Als het tijd is om op te staan zal de kussen langzaamaan steeds meer licht geven, zodat je geleidelijk en ontspannen wakker wordt.

Op dit moment loopt er een Kickstarter campagne en het zal niet lang meer duren voordat de knuffelrobot op de markt komt. Ik weet dat ik in de rij ga liggen om er eentje te kopen. Jij ook?

WIJ MAKEN UW NACHTEN!