Beste muziek om in slaap te vallen

Dit is de beste muziek om bij in slaap te vallen

Muziek kan je helpen slapen. Muziektherapie heeft haar gunstige werking al bewezen als het gaat om getraumatiseerde vluchtelingen, patiënten met fysieke moeilijkheden en zelfs mensen die chemotherapie ondergaan.

Slapende vrouw op de beste muziek

De vraag die al gauw naar boven rijst is natuurlijk: welke soort muziek werkt dan het beste? Een onderzoek uitgevoerd onder Noorse zeemannen kan wellicht uitkomst bieden. De zeemannen slapen in een onrustige omgeving, maar het constante geluid lijkt hen niet te deren. Plotselinge geluiden juist wel. Als er midden in de nacht zich een onverwacht geluid voordoet, dat zelfs zachter kan zijn dan het constante geruis van bijvoorbeeld motoren of de zee, schrikken de zeelieden vrijwel direct wakker.

Hieruit kunnen we concluderen dat slaapverwekkende muziek geen plotselinge of onverwachte geluiden mag bevatten. Geen hysterische koehoorns of harde ‘cymbal crashes’. En als je naar een album luistert in plaats van één nummer, dient het tempo en de toon van het geluid redelijk constant te zijn. Hieronder gaan we kijken naar een aantal verschillende opties die de rijke wereld van muziek ons te bieden heeft.

Klassieke muziek

Wetenschappers die zich bezighouden met het verbeteren van slaap onder patiënten die herstellen van een hartoperatie hebben de volgende drie klassiekers uitgekozen:

 • ‘The Blue Danube’ van Johan Strauss
  Deze tien minuten durende wals is geschreven als een satirisch gedicht. Toen Strauss de woorden uit het stuk haalde, steeg de populariteit. Je doet er wel goed aan om in slaap te vallen voor het einde, waar redelijk drukke geluiden de boventoon voeren. Dat dan weer wel.

 • -‘Morning Wood’ van Edvar Grieg
  Grieg, één van de grootste Scandinavische componisten schreef deze muziek als een soundtrack voor het theaterstuk ‘Peer Gynt’ van Henrik Ibsen, toevalligerwijs één van de grootste Scandinavische toneelschrijvers. Het zachte tweespel tussen de fluit en hobo aan het begin van het stuk sust je al gauw in slaap.

 • ‘Moonlight Sonata’ van Beethoven
  Beethoven maakte dit prachtige pianostuk, wat voor zijn tijd revolutionair was. De meeste muziek rond diezelfde tijd begon met een snel tempo, en werd geleidelijk zachter. Beethovens omdraaiing van dit principe maakt het tot ideale muziek om bij in slaap te vallen.

Ieder persoon is anders

Net zoals dat de een heerlijk slaapt op een koudschuim matras en de ander zweert bij een traagschuim matras, is muzieksmaak ook persoonlijk. Het is niet zo dat iedereen lekker kan slapen tijdens het horen van klassieke muziek. Misschien moest je vroeger verplicht op pianoles en gruwelijk je er nu nog steeds van, of is het simpelweg niet jouw muziek. Dat is begrijpelijk en daarom hebben we ook nog gekeken naar ándere slaapverwekkende muziek.

 • -‘Stardust’ van Willie Nelson
  Nelson nam een tijdje vakantie van zijn ‘outlaw’ country imago om een aantal nummers op te nemen die zelfs de wildste cowboy nog in slaap kunnen sussen. Ballades zoals Stardust en GeorgiaOnMyMind behoren tot deze muziek.

 • -‘Greatest hits’ van Marty Robbins
  Marty Robbins is gespecialiseerd in ballades en zingt altijd in een zoete, warme stem. Fans van de serie ‘Breaking Bad’ zullen de ballade ElPaso ongetwijfeld herkennen, één van Robbins’ grootste hits.

 • -Charlie Parker With Strings
  De muziek op dit album laten de legendarische saxofonist horen onder begeleiding van een strijkkwartet in plaats van de traditionele jazz combinatie. Het effect ervan is als een droom.

 • -‘Kind of Blue’ van Miles Davis
  Miles Davis zijn meest befaamde album was opvallende draai van zijn reguliere muziek, de explosieve, harde bop stijl die aanwezig was in die tijd. In een poging iets heel anders te creëren, maakte Davis samen met zijn sextet een eigenzinnige klassieker, dat toevallig ook een klassiek slaapnummertje is.

 • -‘Paranoid’ van Black Sabbath
  Black Sabbath is weliswaar luide muziek, erg luide muziek, maar wel op een constante manier. De donkere, melancholische sfeer van de muziek is ook vrij constant, waardoor een nietsvermoedende slaper niet gauw gewekt zal worden. Er wordt niet gewisseld tussen dansbare nummers en ballades zoals bij popalbums.

 • -‘Winter into Spring’ van George Winston
  Winstons piano solo’s vullen je oren met geluiden die erg veel lijken op die in de natuur voorkomen. ‘Winter into Spring’ is één uit een serie albums opgedragen aan de seizoenen, onder andere ‘Autumn’, ‘December’, en ‘Summer’.

 • -‘Low End Theory’ van A Tribe Called Quest
  De ondertonige, door jazz geïnspireerde beats en samples van A Tribe Called Quest zijn de soundtrack geweest van menig jaren ’90 feestje. Tegenwoordig kun je er op dansen in je dromen.

 • -‘Miracle’ van Celine Dion
  De geboorte van haar kind heeft Celine Dion geïnspireerd om dit album vol soepele en zachte tunes voor en over baby’s te maken. Geen vocaal gymnastiek van Dion hier, enkel zacht en slaapverwekkende geluiden. 

Het meest slaapverwekkende nummer

Een flinke lijst muziek, die met gemak nog langer gemaakt kan worden. Maar dan ben je morgen nog bezig met lezen. Daarom gaan we gelijk door naar hét slaapverwekkendste nummer ooit gemaakt. Volgens onderzoek dan. Onderzoekers aan MindLab International hebben de hersengolven van testpersonen bekeken terwijl de proefpersonen een lastige puzzel aan het oplossen waren. Toen ze naar het nummer ‘Weightless’ van Marconi Union luisterden was de algehele stress met 65% gedaald.

Het meest slaapverwekkende album

In 2015 heeft de Britse componist Max Richter een 8 uur durend album gereleaset, getiteld ‘sleep’. Hij heeft het album zeer bewust gemaakt met de intentie om beluisterd te worden tijdens het slapen. Richter pleegde overleg met een slaapexpert tijdens het componeren van zijn album, welke bestaat uit 31 nummers met een gemiddelde lengte van 20 tot 30 minuten.